Du behøver ikke at dagdrømme til møderne. Du behøver ikke holde mødet i et indelukket, gråt lokale. Og du behøver ikke lade som om, du følger med. Du kan nemlig engagere dig selv og alle de andre meget nemt.
Koncentration og energi er forudsætningen for et godt møde. Det giver et enormt udbytte at optimere efter det. Det betyder nemlig, at folk deltager aktivt i mødet, og at de husker det meget bedre.
Tricket? Planlæg et godt afbræk fra mødet.
Giv hjernen et afbræk
Et afbræk er en lille pause væk fra mødet, hvor du leder tankerne over i noget helt andet end det, I lige sad og holdt møde om. I skifter rum, bevæger jer og får luft til hjernen.
Afbrækket skaber fornyet energi. Det løsner stemningen op, og det skaber et afslappet rum, hvor I kan tænke, lytte og sige sin mening.
Efter afbrækket genoptager du mødet, hvor I slap. Hjernen har fået ro, og med fornyet energi og fokus bliver mødet meget mere konstruktivt.
Afbrækket kan komme i mange former. En hyggelig gåtur, action eller noget kreativt – I kan tage et godt afbræk på mange måder, og der findes gode afbræk til møder i alle størrelser. Det er ikke så vigtigt, hvad I laver, når bare I flytter fokus.
Når vejret er til det, er det jo helt oplagt at tage afbrækket udenfor. Sollys, frisk luft og bevægelse er en sikker vej til godt humør – jo grønnere omgivelser, jo bedre!
Walk and talks er utrolig undervurderet
Der er noget virkelig rart over at gå stille og rolig rundt, mens man snakker. Grønne omgivelser, frisk luft og dagslys har jo nærmest en meditativ effekt på os. I skal dog lige tænke en ekstra gang over fodtøjet. Der er ikke meget inspiration i at gå i mudder med sandaler eller grus i høje hæle 😉
En walk and talk er også ideel til uformelle møder – især der hvor I skal være kreative. Naturen er en virkelig god inspirationskilde. Tag nogle små stop undervejs på en bænk eller en træstub. Snak løs, og saml op til sidst med lidt noter på en blok papir.
Noget af det bedste ved walk and talken er, at I er tilstede med hinanden på en helt ny måde. I bliver ikke forstyrrede af arbejdet, I kan ikke tjekke mails, og telefonen ligger ikke på et bord og skriger efter jeres opmærksomhed. I har samtalen helt for jer selv i den flotte natur.
Action i afbrækket – men ikke for meget
Eva & Taus arbejder til daglig med teambuilding herude på godset. For nylig færdiggjorde de en bacheloropgave om gode afbræk fra møderne. Her testede de nogle afbræk af på et par af godsets kursushold – og med stor succes.
Du kan også tilføje lidt action til afbrækket. Bordtennis og bordfodbold er en klassiker, og 10-20 minutters bueskydning er et sikkert hit her på godset. Find en aktivitet, som alle mødedeltagerne kan være med til.
Eva & Taus pointerer, at alle slags afbræk er mulige – bare I får koncentrationen fuldstændig væk fra det, I lige har holdt møde om.
Taus forklarer, at I skal finde et godt balancepunkt på, hvor vildt det skal være:
Adrenalin passer fint ind i et afbræk, det skal bare ikke få pulsen for højt op. Høj puls giver energi, men for høj puls gør folk overgearede. Omvendt duer det heller ikke, hvis folk er helt trætte. Find et sted midt imellem!
Eva & Taus bruger selv de her 3 aktiviteter som afbræk:
1. Bueskydning og øksekast
I får pulsen op uden at gå i blodrus. Det er meget få som har prøvet det før, så I kommer til at lære noget nyt. Og når I koncentrerer jer om at ramme skiven, kan I ikke fokusere på, hvad I snakkede om til mødet – perfekt!
2. Tovtrækning
Hvis I ikke vil lave noget nyt, så er tovtrækning et oplagt afbræk. Det er et rigtig nemt indslag, som alle kender, og som I kan lave alle steder. Det giver gode grin, I kommer hinanden ved, og I kan være virkelig mange. Du skal kun bruge tørvejr og et tov for at planlægge det.
3. Den rullende labyrint
Måske kan du huske det fra din barndom – trælabyrinten med kuglen, som du skulle få i mål uden at falde i hullerne. Det er en ægte klassiker!
Forestil dig den så i en størrelse der hedder 2×2 meter, hængende ned fra et loft i elastikker. Den er stor og vakkelvorn, og alle deltagerne har bind for øjnene – undtagen én på hvert hold, som skal få holdet til at samarbejde.
Det er ikke bare en god samarbejdsøvelse, det er også noget, som ingen har prøvet før. Overraskelseseffekten er stor!
Afbrækket er godt for os
Linda er også stor fortaler for afbræk. Hun fortæller, at især de udendørs afbræk sænker kroppens produktion af stresshormon, så man blandt andet bliver mere modtagelig overfor læring. På den måde skaber afbrækket ikke alene energi og fokus – det skaber også ro og gør alle gladere.
Afbrækket får os også til at huske bedre, hvilket jo er en ret vigtig egenskab, når man er til møde. Linda forklarer det sådan her:
Vi lærer med kroppen, og vi husker med kroppen. Små bevægelser er rigeligt – bare det at flytte lokation er at flytte kroppen, og med den lille indsats kan man bruge kroppens hukommelse til at huske.
Det væsentlige er altså ikke, hvor meget I bevæger kroppen – bare I får brugt den. Og en rigtig god måde at bruge kroppen under mødet, er ved at supplere afbrækket med nogle små energizers.
Energizers: Mini-afbræk med kroppen i fokus
Energizers er korte, energiske indslag der involverer deltagerne fysisk i mødet, så alle kan mærke, at de er tilstede. Det er en rigtig god måde til hurtigt at løfte koncentrationen, uden I kommer for langt væk fra mødeagendaen.
En typisk energizer tager cirka 5 minutter at lave, og den kræver stort set ingen planlægning. Det er let at indsætte en energizer i mødet helt spontant, når energiniveauet er på vej ned.
Eva & Taus foreslår, at I altid har nogle energizers klar i ærmet. Her er 5 eksempler på nemme energizers – lige til at skrive ned og tage med til mødet:
1. Forhindringsbanen
Lav en lille forhindringsbane. Du kan bruge møblerne i mødelokalet, eller måske har du forberedt dig med noget snor eller tape, som du kan markere en bane med. Mødedeltagerne deler sig 2-og-2. En får bind for øjnene, den anden hjælper hende gennem banen.
2. Bind knude
Den her kræver noget reb. Alle tager fat i rebet med én arm – I må ikke give slip. Prøv så at hjælpes ad med at binde en knude på rebet.
3. Grab it
Stil jer overfor hinanden 2-og-2. Den ene prikker den anden 5 gange i håndfladen. Den anden skal prøve at gribe pegefingeren hver gang. Så tager I den anden hånd, og bagefter bytter I. Det er sværere, end du tror!
Se selv her, hvor Eva banker mig 3-2:
4. Strækket
Det her bør I gøre mange gange om dagen og gerne hver dag. Alle rejser sig op, strækker kroppen, bevæger skuldrene og sætter sig ned igen. Det er en meget, meget kort energizer – men den virker!
5. Futtoget
Alle stiler sig bagved hinanden som vogne på et tog. Så klapper du personen foran dig mellem skulderbladene. Ikke noget med hverken at slå eller give massage – bare klappe. Og så vender alle sig om, og gør det igen.
Futtoget er Lindas favorit til store møder. Det er en sjov og behagelig energizer, hvor I kan være rigtig mange. Og så løsner den op lige der i midten af ryggen, hvor alle altid har lidt ondt.
Jeg har flere energizers til dig i de her to artikler:
3 solide energizers til at booste energiniveauet til dit møde.
Endnu 3 solide energizers til mødet.
En god anledning til at åbne for vinduerne
Energizeren foregår som regel i mødelokalet, men derfor behøver I ikke gå glip af frisk luft. Brug de 5 minutter på at lufte ud i lokalet. Linda forklarer:
Det er så vigtigt, at åbne vinduerne og få frisk luft ind, hvilket ny forskning også underbygger. Vi kan blive 10-20% mere effektive af det. Det siger undersøgelser fra Danmarks Tekniske Universitet, Og Stig Åvall Severinsen skriver om det på side 21 i sin bestseller, Træk vejret.
Linda foreslår også, at I lufter ud jævnligt på kontoret til dagligt. Det kan være imens I henter kaffe, holder møde eller er til frokost.
Guideline: Sådan koordinerer du et godt afbræk
1. Planlæg afbrækket
Hvornår på mødet kunne I trænge til et afbræk? Tjek dagsordenen for tunge emner. Overvej, hvornår energien normalt plejer at dykke. Sæt den rigtige tid af til at nyde det.
Hvor mange afbræk skal I bruge? Det afhænger selvfølgelig af mødets længde og formål med mødet. Til gengæld er der stort set ingen begrænsninger på energizers!
Placer jeres afbræk der, hvor det giver mest mening for jer. Her er et eksempel på et 8-timers møde med 2 afbræk:
2. Mærk Energien
Er folk koncentrerede? Du kan selvfølgelig ikke planlægge dig ud af alt, så det er godt at have mavefornemmelsen med. Du kan altid spørge ud i lokalet: Jeg har en overraskelse til jer. Er det ved at være tid til den, eller kan I holde koncentrationen lidt endnu?
Men hvis det kommer til at skubbe for meget til programmet, så kig i ærmet efter en energizer!
3. Hold på hemmeligheden
Apropos overraskelse – det er helt klart bedst (og sjovest), når de andre ikke får at vide, hvad der skal til at ske.
Når I er klar til afbrækket, så giv deltagerne 5 minutter til at gøre sig klar. Det giver alle tid til at få overtøj på, tjekke beskeder og gå på toilettet. Vær punktlig og overhold tiden – så kommer I bedst fra start.
4. Aktivitet
Nu er I klar til walk and talk, bueskydning, forhindringsbane eller hvad du nu har fundet på. Du kan også lade deltagerne konkurrere mildt mod hinanden i hold. Det giver endnu mere energi og kampgejst.
Det kan være en god idé at have en backup-aktivitet, hvis du har planlagt noget udendørs.
5. Genoptag arbejdet
Giv deltagerne 5 minutter til at komme tilbage i mødelokalet, så de kan nå at få overtøjet af, tjekke beskeder, gå på toilet og finde deres pladser. Det er en god afslutning på afbrækket.
Nu er energiniveauet højt igen. Sørg for at udnytte den. Fokuser den fornyede energi på mødeagendaen, så energien ikke bliver brugt på alt muligt andet. Jo mere, du kan inddrage deltagerne i mødeemnet, jo bedre.
Afbræk og engagerende møder – kort fortalt
-
- Et afbræk er en planlagt pause, hvor du skifter fokus, bevæger kroppen og får frisk luft. Det giver fornyet energi og fokus til mødet.
-
- En energizer er en 5 minutters aktivitet som fornyer energi og fokus kortvarigt. Energizers hjælper på koncentrationen, når der er lang tid til pausen, og det involverer deltagerne fysisk i mødet.
-
- Guiden er lavet til dig. Brug den til at planlægge et godt afbræk til dit næste møde!
Du er meget velkommen til at dele dine erfaringer med os. Har du før været til møder med planlagte afbræk? Hvad er dine oplevelser med det? Bruger du også energizers flittigt? Måske har du flere eksempler, end jeg kunne finde.