Er der noget, du altid har undret dig over, når det kommer til bryllupper? Så kan du garanteret finde svaret her. Jeg har nemlig samlet de mest stillede spørgsmål og alle svarene til dig.
Dit bryllup er en stor og vigtig dag i dit liv.
Uanset om du holder et storslået bryllup eller en intim fest med de nærmeste, så har dagen en særlig betydning. Du siger ja til dit livs kærlighed, og I starter et nyt liv som familie sammen.
Det er helt naturligt, at du har en masse spørgsmål til, hvordan du planlægger din bryllupsfest.
Vi tager et spørgsmål ad gangen, så du føler dig helt klædt på til dit bryllup ♥
Hvordan planlægger man et bryllup?
Start med at fejre forlovelsen. Åbn en flaske bobler og tal om alle jeres drømme for brylluppet. Hvilken stil kan I lide? Skal der få eller mange gæster med? Hvornår vil I giftes?
Og bagefter er det tid til at få styr på alt det praktiske.
Jeg har lavet en guide til dig, der gennemgår ALLE punkter i planlægningen. Print den ud, hæng den på køleskabet og sæt et flueben hver gang, du har klaret et punkt.
Her er den ultimative guide – lige til at printe ud!
Hvor skal vi holde vores bryllup?
Vælg et festlokale, hvor du kan få dine drømme opfyldt.
I et festlokale med en fast pakkeløsning er (næsten) alting klaret for dig. Menuen, pynten og tidsrummet er ofte valgt af stedet. Du skal blot pynte lidt ekstra op og nyde, at beslutningerne er truffet for dig.
Her på godset får du et unikt koncept.
Du lejer et af vores fire, unikke festlokaler. Du vælger selv dine leverandører, så du kan få lige den menu, du bedst kan lide. Og du står selv for pynt, musik, sluttidspunkt og alt derimellem.
Bliv gift på Sonnerupgaard Gods.
Hvor lang tid i forvejen skal man planlægge bryllup?
Gå i gang med planlægningen mindst 1 år før den store dag. Mange lokaler bliver hurtigt booket, så hvis du har udset dig et bestemt sted, skal du være hurtig.
Mindre tid kan også gå an.
Men det er en stor opgave at planlægge et bryllup. Er du under tidspres, vil jeg anbefale, at du hyrer en bryllupsarrangør.
Vores bryllupsarrangør Gitte har det fulde overblik, så du får tid til at nyde planlægningen og brylluppet. Hun kan hjælpe med store og små opgaver.
Derfor skal du hyre en bryllupsarrangør.
Hvad koster en bryllupsarrangør?
En bryllupsarrangør giver dig ro i maven.
Fra start til slut er du sikker på, at der er styr på alt. Hvis der opstår problemer undervejs og på selve dagen, står din bryllupsarrangør klar til at hjælpe.
Gitte kender godset ud og ind.
Hun har arrangeret over 200 bryllupper. Du er i trygge hænder hos Gitte. Du kan enten købe en større sammensat pakke eller booke Gittes hjælp på timebasis.
Få overblik over Gittes priser.
Hvad skal der stå i bryllupsinvitationen?
Du styrer selvfølgelig selv, hvordan dine invitationer skal se ud, og hvad der skal stå i dem. Men der er nogle praktiske punkter, som du bør tilføje.
Dato, adresse, tidspunkt og kirke er vigtigt at få med.
Her er vores forslag:
Kære X og X
Det er med stor glæde, at vi inviterer jer til vores bryllup
Lørdag d. 20. maj 2023 kl. 14.00 i Sct. Bendts Kirke
Efterfølgende er der reception og festmiddag på
Sonnerupgaard Gods.
Vi glæder os til at se jer!
Mange kærlige hilsner
X & X
Her er vores ultimative guide til bryllupsinvitationer.
Fester og gæster
Et bryllup er ofte fyldt med traditioner, der går mange år tilbage. Du vælger, om du vil følge alle traditionerne, få af dem eller ingen.
Det er dit bryllup, så du bestemmer!
Her er alt, du skal vide om de gamle traditioner.
Hvad hedder festen før brylluppet?
Nogle brudepar går all in, når de skal giftes. Jo flere fester, jo bedre. For du kan aldrig fejre kærligheden nok, vel? 😉
Du kan holde 3 fester før brylluppet.
Husk: Det er langt fra alle, der holder alle 3 fester. Gem gerne pengene til den store dag, hvis budgettet er stramt.
1) Forlovelsesfest
En forlovelsesfest er uformel og hyggelig.
I kan samle jeres forældre og fejre forlovelsen med en god middag. Eller invitere venner forbi til en festlig aften med pindemadder og champagne.
Har I en stor vennekreds?
Til en forlovelsesfest kan I invitere dem, der ikke skal med til bryllupsfesten. Det kan være en kollega eller en ny ven. Så er de en del af festlighederne, selvom de ikke er med på den store dag.
2) Polterabend
Du står ikke selv for planlægningen af din polterabend. Det gør dine veninder og få fra familien. Altså din søster, kusine og svigerinde.
Så du kan slappe af og lade dem stå for alt det praktiske.
Har du svært ved at give slip på ansvaret? Send dem vores 6 idéer til en succesfuld polterabend som et hint.
3) Bryllupsweekend
Med et stort budget kan du fejre kærligheden en hel weekend.
Saml dine gæster dagen før til en hyggelig fest. I kan nå at catche up med alle gæsterne og nyde det gode selskab i uformelle rammer.
I USA kaldes middagen en rehearsal dinner.
Deres gæster kommer tit fra hele landet, så de samler dem til en prøvemiddag aftenen før. Brudeparrets familier får mere tid til at tale og hygge sammen.
Skal du giftes i udlandet? Eller bor dine gæster i andre lande? Så er en bryllupsweekend en god løsning. Med en hel weekend får I mere tid til nærvær.
Sådan planlægger du et destinationsbryllup.
Bryllupstøj og traditioner
Du vælger dresscoden til dit bryllup.
Tænk over, hvilken slags fest du vil have. Til en casual havefest kan jeans være perfekt. Et klassisk herregårdsbryllup passer bedre sammen med jakkesæt og elegante kjoler.
Hvilke farver må man ikke have på til et bryllup?
Dine gæster skal undgå hvid. Det er kun bruden, der er klædt i hvidt.
Sort er sorgens farve. Nogle brude er okay med sorte outfits. Andre synes, at det bliver for dystert.
Rød symboliserer, at gæsten er gommens elskerinde. Men den regel er vist lidt forældet, så rød er helt okay til de fleste fester.
Der er delte meninger om pangfarver og dyreprint. For nogen er det et no-go. Andre er mere åbne for vilde outfits.
Som brud har du det sidste ord.
Du har lagt mange kræfter og penge i brylluppet, så det er okay at sige fra. Hvis en af gæsternes kjole er lidt for hvid, eller din onkel vil dukke op i slidte jeans, så må du gerne sige nej.
På en høflig måde selvfølgelig. Mind dem om, at I har valgt en dresscode for at skabe en gennemført stemning til jeres dag.
Få styr på alle reglerne til bryllupsdresscoden.
Hvorfor klipper man sokker til bryllup?
Nu vi er ved bryllupstøj, så lad os få styr på tøj-traditionerne.
Spidsens af gommens sok bliver klippet, når I har danset brudevals. Gommen løftes op, og der klippes. Den gamle tradition symboliserer, at gommen ikke vil rende rundt efter andre kvinder – for man kan ikke tiltrække andre med et hul i sokken.
Brudens slør bliver også klippet. Sløret skal rives i så mange stykker som muligt, for det giver held.
Det er okay, hvis du ikke vil ødelægge dit flotte slør. Det er jo et minde fra dagen, og det har måske ikke været billigt. Husk at fortælle gæsterne det inden, så de ikke når at få fat i saksen.
Få bryllupsassistentens bud på nye bryllupstraditioner.
Hvad må man kaste efter brudeparret?
Spørg dit venue.
Ved nogle kirker og festlokaler må du kaste med ris. Andre steder må du kaste med blomsterblade. Og få steder tillader også konfetti.
Her på godset må du kaste med alt til indendørs vielser.
Udenfor må du kaste med fuglefrø og blomsterblade, da det kan nedbrydes i naturen. Bare husk, at du selv skal rydde det op efter festen.
Hvem skal sørge for ris til bryllup?
Giv opgaven til en forælder eller nær veninde. Det er en god idé at uddele poster til dem, du har kær. De fleste vil rigtig gerne hjælpe til, og du får mere overskud med færre punkter på din to do-liste.
Tip: Put ris, blomster eller fuglefrø i små stofposer båndet med sødt bånd. Poserne kan ligge klar på stolene til vielsen.
Hvem skal holde tale til et bryllup?
Til et traditionelt bryllup er der en fast talerrækkefølge. Men i dag kan en familie se ud på mange forskellige måder. Bliv inspireret af traditionerne og tilpas det til jeres familie.
1. Værten byder velkommen og introducerer toastmasteren.
2. Brudens far holder den første, formelle tale. Han taler typisk om brudens barndom og hendes partner, som de nu kan byde velkommen i familien.
3. Gommen er næste taler. Her er det let at blive rørt, for talen handler tit om, hvor meget han elsker sin ægtefælle.
4. Næste taler er forloveren. Han taler ofte om fortiden og det nære forhold, han har til gommen.
5. Så er det gommens fars tur. Bruden bydes velkommen i familien i talen.
7. Bruden er den sidste taler. Du kan tale om jeres første møde og forholdets udvikling. Afslut gerne med en romantisk kærlighedserklæring.
Er der flere, som gerne vil holde tale?
De kan enten gøre det inden eller efter brudens tale. Det vigtigste er, at de husker at koordinere med toastmasteren.
Få 10 gode råd til din bryllupstale.
Hvem sidder ved siden af brudeparret?
Den klassiske Emma Gad tilgang til bordplanen er:
Brudeparret sidder i midten. På gommens højre side er brudens mor og gommens far. På brudens venstre side er hendes far og gommens mor.
Men der kan være mange grunde til, at I gerne vil gøre det anderledes. Så I skal selvfølgelig følge jeres mavefornemmelse.
En god tommelfingerregel er: Jo tættere i slægten, jo tættere på jer.
Vil I hellere sidde med jeres venner? Vær opmærksom på, at det måske kan såre jeres forældre. Men det er jeres bryllup, så I bestemmer.
Sådan laver du en god bordplan.
Hvilket navn skal stå først?
Lad os slutte spørgerunden af med, hvad jeres efternavn skal være. Det navn, som I starter jeres nye liv som ægtepar med.
Traditionen tro tog kvinden sin mands efternavn.
Men tiderne har ændret sig, og nu kan I frit vælge. I kan beholde hvert jeres navn, hedde begge dele eller vælge det, som I bedst kan lide. Måske lyder det ene navn flottere eller har en sjælden historie bag sig?
I kan frit vælge, hvis navn der skal stå først. Vælg det, som lyder bedst og som føles rigtigt for jer. Det er jo jer, der skal bære navnet resten af livet.
Det er gratis at skifte navn, når I skal vies. I skal ændre det senest 3 måneder efter bryllupsdagen.
Vil I gerne have det samme navn til brylluppet?
Kontakt jeres kommune 15-30 dage før vielsen. Så er I sikre på at nå det.
Her er alt, du skal vide om det formelle til et bryllup.
Så er vi ved vejs ende. Jeg håber, du blev klogere på bryllupsplanlægningen.
Du er altid velkommen til at ringe eller skrive til os, hvis du har spørgsmål!