Tanken om at holde tale for en masse mennesker, giver mig svedige håndflader. Og jeg ved, at jeg langt fra er den eneste, der bliver nervøs.
Derfor har jeg ledt internettet tyndt for at finde de bedste råd til dig, der skal holde tale til et bryllup. Uanset om det er dit eget bryllup, eller om du er gæsten, så kan du forhåbentligt bruge alle guldkornene.
Læs med og bliv helt klar til din tale!
1. Kom godt fra start
Start med at tænke over, hvorfor du skal holde tale. Er det mest en pligt, eller glæder du dig til det?
Mærk efter i maven.
Du skal ikke føle dig presset til at holde tale. Lysten skal være der – ellers kan det mærkes på den store dag.
Du må ikke være for hård og kritisk ved dig selv. I starten handler det blot om at få skrevet dine tanker og følelser ned. Så kan du altid rette til senere.
Har du svært ved at komme i gang?
Prøv kræfter med brainstorming eller hurtigskrivning (hvor du skriver alle tanker ned i sætninger), hvis det kniber med at sætte ord på det hele. Så er du nemlig i gang og har klaret første step, som ofte er det sværeste.
Skriv, skriv, skriv!
2. Skriv talen i god tid
Hastværk er lastværk, som man siger.
Sørg for at starte på din tale i god tid, så du ikke skal stresse. Jo før du starter, jo mere tid får du til at finpudse og ændre talen.
Når du får en god idé, så skriv den ned.
Det kan være på din mobil eller på et stykke papir. Ellers har du garanteret glemt idéen, når du har tid til at arbejde på din tale.
3. Talens budskab og emne
Den røde tråd er så vigtig i en tale.
Sørg for at finde et budskab, som talen skal understrege. Hvad skal gæsterne og brudeparret have ud af din tale?
Et oplagt emne er selvfølgelig kærlighed.
Til et bryllup er det helt okay (og forventeligt), at du går all in på romantikken. Du kan tale om brudeparrets kærlighed eller mere generelt om emnet.
Du kan også skrive talen som et eventyr.
Start med “Der var engang …” og fortæl parrets/jeres historie. Det er en sød løsning, som passer perfekt til et magisk bryllup.
Eventyr er jo skrevet i bøger.
Læg gerne talen ind i en bog – det kan hjælpe på nerverne, når du læser den ordret op. Og så bliver bogen en lille gimmick, der understreger det eventyrlige.
Er du bruden?
Her er forslag til emner, du kan bygge talen op om:
- Fortæl hvorfor, du er så vild med din kommende ægtefælle.
- Udtryk din taknemmelighed for jeres fælles hverdag.
- Tal om jeres fremtid – hvad skal I opleve sammen?
- Dyk ned i minderne og fortæl om dengang, I mødte hinanden.
- Fortæl om det øjeblik, hvor du mærkede forelskelsen for første gang mellem jer.
4. Opdel din tale
Din tale skal vare mellem 5-10 minutter. Husk det, når du skriver.
Er du bruden eller gommen, så må din tale gerne være lidt længere.
Din indledning skal fange gæsternes opmærksomhed. Særligt hvis du er en af de sidste i talerrækken, for så har gæsterne allerede hørt en del taler.
Start med at præsentere dig selv.
Du kan ikke være sikker på, at alle kender dig og din relation til brudeparret. Så det er god skik at starte med en kort introduktion.
Ved talens midte uddyber du dit emne.
Hvis du taler om en begivenhed eller dit forhold til brudeparret, så fortæl historien i kronologisk rækkefølge. Det skaber et naturligt flow.
Afslut med dine hovedpointer og bind knude på talen.
Læg op til en fælles skål – så kan gæsterne tydeligt se, at du er færdig. Ellers bliver afslutningen lidt akavet, hvis du bare sætter dig ned efter talen.
5. Et strejf af humor
Din tale må gerne være sjov – det er altid dejligt med et godt grin.
Men alt med måde. Talen skal ikke blive for grov, for det skal være en god oplevelse for alle. Både gæsterne og brudeparret skal nyde din tale.
Historien må gerne være personlig – men ikke intim.
Du kan gemme de grove og vulgære fortællinger til en fødselsdag eller polterabend. De ældre gæster til festen skal også føle sig tilpasse.
Undgå interne historier.
Det er sjældent sjovt for andre at lytte til. Hvis man skulle ha’ været der for at forstå historien, så gem den til en anden god gang.
6. Øvelse gør mester
Det her råd giver nok sig selv – øv dig!
Hele oplevelsen bliver bedre, når du er velforberedt. Det giver ro i maven, når du har testet det af på forhånd. Hvis du ikke øver, vil du ikke være lige så sikker i din sag – og det kan gæsterne fornemme.
Skriv talen ned på små kort.
Så kan du let få overblik over, hvor langt du er nået. Du kan også bruge din mobil, hvis du hellere vil stå med den.
7. Nyd øjeblikket
I tiden op til din tur vil du måske blive nervøs. Det er helt naturligt – og det er blot et tegn på, at det betyder noget særligt for dig.
Det er helt okay, hvis dine hænder ryster og ordene driller, når de skal ud. Tag en dyb vejrtrækning og en tår vand, når du har brug for en pause.
Skriv gerne “PAUSE” ind i talen de steder, hvor du nok bliver rørt. Så kommer pausen nemlig som en naturlig del, fordi du har øvet dig på talen med de små pauser.
Vær forberedt på at blive rørt.
Et bryllup er en stor kærlighedsfest, så følelserne sidder uden på tøjet. Du skal ikke være bange for at vise følelser, hvis de kommer snigende undervejs.
Embrace it!
Bliver du nervøs af den store menneskemængde? Find et punkt, du kan fokusere på. Eller se kun på brudeparret, mens du taler.
8. Din tale er lige, som den skal være
Tal ikke dig selv ned.
Det er let at komme til at sige “Jeg er jo ikke den store taler …”. Men det er der ingen grund til at nævne. Det er de færreste, der er den fødte taler. Hvis du lægger ud med at tale dig selv ned, så kommer du dårligt fra start.
Tro på dig selv!
Nogle bryllupper har over 100 gæster til bords. Det er vigtigt, at du taler højt og tydeligt. Ellers risikerer du, at gæsterne i den anden ende ikke kan høre dig. Så mister de fokus, og det kan forstyrre.
Gå ikke i panik, hvis historien bliver brugt i andre taler.
Start med at nævne at historien må være god, siden den er så populær 😉 Og fortæl så historien på din måde. Vær ikke nervøs for at den bliver for gentagende. En sjov episode kan godt tåle genfortælling.
9. Jeres bedste råd
I har delt jeres bedste råd til bryllupstalen med os på vores Instagram. Så dem har jeg selvfølgelig samlet her.
- Læs talen højt for dig selv – mange gange.
- Græd inden. Så er du klar på dagen!
- Tal langsomt.
- Tal fra hjertet og drop Google.
- Glem alle, der er til stede og fokuser på at tale til dit livs kærlighed.
- Gør det underholdende for gæsterne med en quiz, jokes eller video.
- Lad være med at fortælle om gommens tidligere erobringer.
- Sig skål hver gang, du er ved at bryde sammen. Det virker!
10. Alternativer til bryllupstalen
Løber det stadig koldt ned ad ryggen, når du tænker på at holde tale? Så er det måske ikke det rette valg for dig. Du skal selvfølgelig ikke tvinge dig selv til det, hvis det føles ubehageligt.
Der er heldigvis andre måder, som du kan udtrykke dine følelser på.
En god løsning er musik.
Det er nogle gange lettere at udtrykke sig gennem musik end med ord. Hvis du er musikalsk anlagt, så kan du selv spille, synge eller danse.
Har du ikke en tone i livet? Hyr en professionel sanger, der kan optræde.
Husk at informere toastmasteren, hvis din optræden kræver lidt ekstra forberedelse end en tale. Skal bordene rykkes eller alt lyset skal slukkes?
Få Marias 2 vigtige råd til toastmasteren.
Jeg håber, du føler dig klædt på til at skrive og holde din tale. Jeg er sikker på, at det kommer til at gå fantastisk – og hvis det ikke gør, så er det også helt okay.
Det er tanken, der tæller 😉
Pøj pøj!