Hvid bryllupskage med roser på toppen til bryllup
Hvid bryllupskage med roser på toppen til bryllup

Den ultimative bryllupskage-guide

En bryllupskage kan laves på et hav af forskellige måder, og det kan være svært at vælge, for det hele ser så lækkert ud. Her hjælper Maria dig med at vælge den rette.


20. januar 2017

Bryllupskager er fantastiske, de smager skønt og gæsterne elsker det. Bryllupskagen kan gøres personlig i design og smag. Spørgsmålet er bare: Hvad med prisen? Prisen er ofte grund til at kagen droppes, men om I vil det eller ej – det hører sig til et bryllup. Jeg vil her rigtig gerne give alle mine gode fif til bryllupskagen.

Bryllupskagen er bedst om eftermiddagen
Det mest ideelle er at servere bryllupskagen om eftermiddagen, når I er ankommet til feststedet efter kirke. Om eftermiddagen kommer kagen til sin ret af mange grunde. Her trænger gæsterne til noget sødt, og desuden er det fantastisk at ankomme til et bord, hvor en smuk kage står klar. Kagen kan beundres, og gæsterne spiser et godt stykke. Kontra hvis kagen serveres efter middagen, så kan gæsterne slet ikke spise noget.
Sammen med kagen kan I servere champagne eller andre søde bobler. Og så selvfølgelig kaffe – det hører sig til kage, og det vil den ældre generation sætte pris på.

Men hvis I vil spare penge, kan I servere bryllupskagen til dessert
Men ikke efter desserten for så kan gæsterne slet ikke spise noget kage…. Hvis I tænker at bryllupskagen er dyr, og I egentlig gerne vil spare lidt, så kan det være en idé at ”spare” desserten væk, og servere bryllupskagen i stedet for. Det er også en god mulighed for at få 4 retter til middagen – forret, mellemret, hovedret, dessert.

Den bedste konditor jeg kender
Jeg vil gerne slå et slag for min trofaste bryllupskage-konditor, Trine. Trine fra “Kjærs Kager” er intet mindre end fantastisk. Hun laver flotte og velsmagende kager – og sådan er det bare. Hun lytter, prøver tingene af og laver præcis det, som du vil ha´. Trine har lavet mange kager til Sonnerupgaard, altid med stor tilfredsstillelse og leveret direkte til kagebordet. Trines priser ligger fra ca. 60 kr./kuverten, hvilket jeg synes er en rigtig god pris. Jeg er kæmpe fan og kan give hende mine varmeste anbefalinger.

Den traditionelle bryllupskage på mange måder
Den traditionelle bryllupskage kan se ud på mange måder. Den kan være i etager lagt oven op hinanden eller i etager på et stativ, så der er luft i mellem.

Bryllupskage
Foto: Bryllupsshoot.dk
Bryllupskage i etager
Foto: Bryllupsshoot.dk

Den kan være rund, firkantet eller formet som et hjerte. Den kan være pyntet med fondant, marcipan eller smurt op med smør. Den kan være med eller uden topfigur. Der er mange måder at gøre det på.

Det helt store hit i 2017 bliver en ”naked cake”. Det er en kage i etager som ikke er overtrukket med noget. Den er blot drysset med flormelis eller let smurt op med smørcreme, så man tydeligt at se lagene. Herpå pyntet med bær eller blomster. Det er en meget rustik kage som følger den rustikke stil, som har inspireret mange bryllupper i 2016, og som vil fortsætte i 2017.

Traditioner for bryllupskagen
I skal som brudepar skære det første stykke af bryllupskagen. En gammel tradition siger at kvinden skal holde om kniven, mens mandens hånd skal holde omkring kvindens hånd og føre kniven. Den første muldfuld giver I til hinanden. Toppen af bryllupskagen skal gemmes til jeres 1 års bryllupsdag.

Foto: Henriette Frausing
Traditioner for bryllupskagen
Foto: Henriette Frausing

En anderledes bryllupskage
Hvis I tænker at en bryllupskage slet ikke er noget for jer, det virker for storslået, er for dyrt, eller I ikke kan blive enige om smagen, så kan en løsning være mange små kager. Det kan for eksempel være i form af cupcakes (som I evt. selv kunne bage).

Cupcakes
Foto: Carolina Segre

Eller amerikanske pies. Jeg er faldet pladask for ”The American Pie Company”, som ligger i Skindergade i København. Det er virkelig nogle lækre tærter I finder her, og prisen vil være billigere end den helt store bryllupskage. I en tærte er til ca. 8-10 personer, og her vil I kunne få mange forskellige smage på kagebordet. Forstil jer lige en opstilling af de mange flotte kager anrettet på forskellige fade, i forskellige højder – ja tak, min tænder løber i vand!

Bryllupskage
Foto: mlyng.dk

Lad være med selv at bage bryllupskagen
Bag for guds skyld ikke den helt store bryllupskage selv – I vil fortryde det mange gange. At bage en bryllupskage er et meget stort projekt, og vil i dagene op til være en stor stress-faktor for jer. Det tager tid.

Bryllupskagen kræver også meget plads og kan ikke være i et standart køleskab, så ren praktisk er det heller ikke særlig smart. De sidste forberedelser på dagen og fragt af en bryllupskage, er langt bedre at overlade til en professionel.

Hvis du tænker at en bryllupskage er dyr, og I vil kunne spare penge ved selv at bage, så kan det heller ikke betale sig. Indkøb af råvarer, og gentagne prøvesmagninger/prøvebagninger, koster hurtigt det samme som en bryllupskage hos en konditor.

Jeg mødte engang et hold forældre til et brudepar. De havde fået ”æren” af at bage bryllupskagen. De stod med sved og nervøsitet i køkkenet dagen før brylluppet og piskede creme, lagde kagen sammen og pyntede. De sagde: “GØR DET IKKE”. De var nervøse for resultatet og var begge enige om, at det slet ikke kunne betale sig. De kunne sagtens forstå hvorfor konditorerne tager den pris de gør. Så hvis det er noget som I overvejer, så tænk jer lige om en ekstra gang.

Toppen af bryllupskagen
Foto: Henriette Frausing

Glæd jer til den del af bryllupsplanlægningen som står på udvælgelse af bryllupskage – mon ikke det kræver en lille smagsprøve eller to?

God fornøjelse fra Maria.