Gom giver sin brud ringen på til udendørs vielsen
Gom giver sin brud ringen på til udendørs vielsen

Vielse uden for kirken: 3 bud på drømmevielsen

Drømmer du og din udkårne om at blive viet under åben himmel? Eller vil I bare gerne vies uden for de traditionelle, kirkelige rammer? Så skal du læse med her!


23. juli 2019

Mange brudepar er gennem årene blevet viet på Sonnerupgaard Gods. Og her er der masser af inspiration at finde. Jeg har samlet tre oplagte muligheder til dig. De er vidt forskellige, så forhåbentligt vil én af dem passe perfekt ind i jeres kærlighedsfest.

Præstevielse: Samme ritualer som i kirken

Ikke alle præster vil indvillige i en vielse uden for kirken. Derfor er det altid en rigtig god idé at tage fat i præsten i god tid for at høre, hvad hans eller hendes holdning er til vielser uden for kirken.

Det koster som udgangspunkt ikke noget at blive viet af en præst, men forhør jer alligevel om det. Visse kirker kræver for eksempel betaling for specielle sange, blomster og lys. Og måske også transport.

Her kan du se en præstevielse fra Magnus & Gittes bryllup:

Udendørs vielse
Foto: Memorable

Når I bliver viet af en præst, får I det samme ritual som i kirken. Det bliver højtidelighed med salmer, passager i biblen, velsignelser og præstens tale til brudeparret.

Lyder det som noget for jer? Så er det bare med at hive fat i jeres lokale præst.

Vielse med giftefoged: Ingen kirkelige ting

En anden løsning kunne være at få en giftefoged ud fra kommunen. De gør det gratis, men til gengæld varer selve vielsen kun 2 minutter, og vielsen bliver udelukkende en gennemgang af alt det formelle. Resten skal I selv stå for.

Det bliver helt op til jer og gæsterne at sætte rammerne for ceremonien. I kan frit planlægge musik, løfter, taler og andre indslag. Men I skal altså selv stå for det. Karin fra kommunen skal bare have nogle underskrifter – så er hun smuttet igen 😉

Pynten spiller selvfølgelig også en vigtig rolle. Overvej jeres setting nøje. Hvordan skal der se ud, når I bliver viet?

Maria kan hjælpe med vielsesportaler, blomster, stole, lys og meget mere, hvis I skal giftes her på godset.

Udendørs vielse
Foto: Carolina Segre
Halmballer til bryllup
Foto: Carolina Segre

Maria og hendes team har efterhånden været med til at arrangere en del vielser i Sonnerupgaards smukke omgivelser, og en vielse i naturen rammer lige i hjertet hos både gæster og brudepar. Og det forstår man altså godt!

WAUW for en kulisse modernatur sætter!

Se bare de smukke billeder fra Lone og Azrins sommerbryllup:

Brudepar
Foto: Carolina Segre
Brudepar
Foto: Carolina Segre

Personligt vil jeg til enhver tid foretrække en præst frem for en giftefoged. For mig betyder det meget at bevare de traditionelle rammer for en vielse.

Men er du ikke ligeså troende, som jeg er, så er det en rigtig fin løsning. Din personlighed kan sagtens komme til at skinne igennem, så længe du er opmærksom på, at det betyder mere planlægning fra din side.

Her er Lone og Azrins bryllup jo et super godt eksempel! De drømte om en dansk vielse med løfter og musik, og så var en giftefoged var det helt rigtige.

Livsceremonier: En skræddersyet vielse

Til sidst vil jeg præsentere dig for en noget alternativ vielse – nemlig Livsceremonier. De er et tilbud til dig, der ønsker at markere vielsen på en anderledes og personlig måde.

Livsceremonier er hverken bundet af nogen tro eller overbevisning. Deres mål er, at ceremonien skal afspejle jer og jeres drømme for fremtiden.

De tilrettelægger vielsen i tæt samarbejde med jer, og de tager ansvaret for ceremonien på bryllupsdagen. På den måde kommer dit personlige touch til udtryk gennem sange, musik, udvalgte ritualer eller andre symbolhandlinger – uden du selv skal stå for det.

Livsceremonier har også været på Sonnerupgaard Gods før. Her er lidt billeder fra Mette & Martins forårsbryllup i maj 2017.

Bryllupsceremoni
Foto: Storybook Studio

En vielse tager typisk 20-25 min. Da mulighederne er mange, er prisen også derefter. Det koster 7.500 DKK. at booke Livsceremonier. Prisen omfatter en vielsessamtale, tilrettelæggelse og gennemførelse af selve ceremonien og transport.

Se flere informationer om priser med mere på livsceremonier.dk.

Før mit praktikforløb havde jeg aldrig hørt om Livsceremonier. Men efter at have stiftet bekendtskab med dem, er jeg kun blevet positivt overrasket.

Som udgangspunkt har jeg altid været overbevist om, at jeg skulle vies af en præst, og at det var den eneste ”rigtige” måde at gøre det på. Men efter at have hørt Maria fortælle om de mange vielser, som Livsceremonier allerede har foretaget på Sonnerupgaard, så er jeg faktisk lidt splittet.

Foto: Storybook Studio

Maria fortæller, at Ane fra Livsceremonier er en utrolig hjertevarm person, der taler direkte til folk, hvilket for mig er vigtigt i et så livbekræftende øjeblik som ”JA’et” til sin elskede.

At man ovenikøbet også har mulighed for helt selv at bestemme, hvordan man gerne vil udtrykke sin kærlighed over for sin udkårne, er et kæmpe plus i min bog. For mig er det nemlig rigtig vigtigt, at jeg kan vise min taknemmelighed overfor ham, der vil tilbringe resten af sit liv sammen med mig.

Så hvis I har lyst til at fejre kærligheden på en helt anden måde, end i kirken eller på rådhuset, så vil jeg klart anbefale jer at tage et kig på Livsceremonier.

Vielsesceremoni
Foto: Storybook Studio

Jeg håber, at du er blevet lidt klogere på, hvordan din vielse rent praktisk kan foregå, hvis du ikke vil i kirken.

Husk på, at det hele handler om jer på jeres bryllupsdag. Vielsen skal være i jeres ånd. Del dine drømme for vielsen med din udkårne, og diskuter de forskellige muligheder med hinanden. Vær åbne for kompromiser og lyt til hinanden. Så er jeg helt sikker på, at I sammen finder den rette løsning.

Til vi ses igen,
// Stine Dunsø