Sonnerupgaard Gods fra parken
Sonnerupgaard Gods fra parken

5 sjove teambuilding aktiviteter (del 2)

Så er der fem yderligere teambuilding aktiviteter, og denne gang handler det om problemløsning. De problemløsningsorienterede øvelser er rettet mod at holdet løser problemer sammen, og at synliggøre gevinsten i at arbejde sammen som et team mod et samlet mål. De styrker kort sagt kommunikation og kollektiv problemløsning.


18. november 2016

1. Puslespil

Forventet tid: 30 minutter.

Man skal bruge et velkendt billede eller en detaljerig tegning, som bliver klippet ud i lige store stykker, 1 stykke per deltager. Hver deltager bliver instrueret i at skabe en eksakt kopi af det stykke de får, bare fem gange større. Der kan udleveres blyanter, kuglepenne, linealer og dets lignende. Pointen er, at det eneste deltagerne ved er, at de har fået besked på at forstørre deres billede – og ikke andet. De skal individuelt lave deres forstørrelse, uden viden om hvordan og hvorfor. Når alle så har lavet deres forstørrelser, så bliver billederne samlet til et stort forstørret billede, sådan at alle kan se deres bidrag til det samlede stykke. Aktiviteten er med til at lære deltagerne at hver enkelt ”afdelings” arbejde, er med til at skabe det større billede, og at hver del styrker og støtter op om samme.

LÆS OGSÅ: Meningen med Galskaben: Derfor bør du måle effekten af teambuilding

2. Sneak a peek

Forventet tid: 10 minutter.

Der skal bruges byggeklodser, og nok til alle. Instruktøren/hvem end der styrer aktiviteten bygger en lille konstruktion med byggeklodserne, på et sted, hvor deltagerne ikke kan se dem. Deltagergrupperne skal så have nok byggeklodser til at kunne gengive den konstruktion. Hver af holdende stille en repræsentant til rådighed, som får 10 sekunder til at kigge på den gemte konstruktion, og skal så komme tilbage og kommunikere hvad de har set til de andre, som så skal bygge konstruktionen. En gang i minuttet må en ny person fra holdet komme op og kigge i 10 sekunder, og hele idéen er, at man fortsætter indtil der er et hold, der har lavet en tro kopi af instruktørens konstruktion. Øvelsen styrker samarbejde, men vigtigst af alt klar og koncis kommunikation indenfor teamet.

3. Zoom

Forventet tid: 30 minutter.

Denne teambuilding-aktivitet kræver bogen ”Zoom”, lavet af Istvan Banyai. I bogen er der tredive billeder i rækkefølge, der sammen danner en fortælling. Bogen burde være rimeligt overskuelig at finde på nettet.
Giv et billede til hver af deltagerne, og sørg for at billederne er i rækkefølge (det nytter ikke noget at give billede 1, 7, 11 og 29). Forklar at deltagerne kun kan kigge på deres egne billeder, og skal holde deres billeder gemt fra andre deltagere. Der gives en tidsramme for deltagerne kan kigge på deres billeder, da hvert billede indeholder hints til, hvor i rækkefølgen de er. Og så skal de sættes i orden. Målet er selvfølgeligt at billederne kommer i den rigtige orden. Deltagerne kan snakke om hvad der er på deres billeder, for at finde frem til, hvor i rækkefølgen de er. Teambuilding-wise er målet at få dem til at kommunikere i en problemløsning mod et samlet mål, og samtidigt at der opstår naturlige ledere, som tager kontrol over opgaven.

4. Æggedrop

Forventet tid: 2 timer.

En god gammel klassikker, som jeg synes er super sjov. Man deler lokalet ind i grupper af 5-10 personer, og deres opgave er at lave en konstruktion om et æg, der gør at det kan blive smidt ud fra 2-3 meter uden at blive slået i stykker. Man styrer selv, hvad man stiller til rådighed for deltagerne. Når de interessante konstruktioner er blevet bygget, så får deltagerne 30 sekunder til pitche deres konstruktion, og hvordan den virker. Så kommer testen: Man tester alle konstruktionerne, for at se om de rent faktisk virker. Teambuilding aktiviteten styrker kommunikation, og igen at man arbejder sammen mod det samlede mål, der er at bygge en helt fantastisk æggeindpakning/faldskærm. Og så er det sjovt at kaste med æg ud fra et vindue.

LÆS OGSÅ: Formålet med teambuilding: Hvilken form for teambuilding skal I bruge?

5. Skab dine egne teambuildingaktiviteter

Forventet tid: 1 time.

Gruppelederen præsenter opgaven (med et smil): Vi skal bruge den næste time på at skabe en teambuilding aktivitet, som ingen i gruppen har prøvet før, hvor den bedste idé skal afprøves bagefter. Deltagerne bliver delt op i grupper af maks. 5 personer, og når timen er færdig præsenterer de deres aktivitet. Så får de at vide, at det var aktiviteten i sig selv. Man kan selvfølgelig, hvis der kommer gode bud, bruge aktiviteten bagefter.
Ud over at være en problemløsningsaktivitet i sig selv, så styrker den gruppernes kollektive kreativitet og kommunikation.

Del 1 handlede om kommunikation og icebreakers – 5 sjove teambuilding aktiviteter, del 1.

Artiklen er løst oversat og tilpasset på baggrund af:
10 Quick and Easy Teambuilding Activities

Blogindlæggets billede er fra www.andrews.edu.