Der er mange ting at tænke på når det gælder både planlægning og klargøring til et bryllup, og flere af mine brudepar spørger mig hvordan det et bord skal dækkes.
Så måske du også står lige midt i borddækningen og tænker, hvordan er det nu, jeg helt præcis dækker et bord korrekt, ja så finder du guiden lige her. Har du taget højde for menuen, skjortereglen eller nogle af alle de andre ting man skal huske?
Der er faktisk mange flere ting at forholde sig til når man dækker et bord end man lige skulle tro. Derfor har jeg her lavet en gennemførlig guide til hvad du skal eller kan tage med i dine overvejelser når du skal planlægge bordopdækningen.
Sådan skal bordet dækkes
Som billedet viser, så er dette den helt korrekte borddækning. Hertil kommer så en gradbøjning af opstillingen i forhold til menuen og eventuelle hensyn i forhold til pladsen på bordet.
Hvis vi starter med glassene. Rækkefølgen er tydelig, dog bestemmer du selv, om glassene skal stå på skrå, buet i samme form som tallerkenen, eller på lige linje – måske pladsen på bordet afgør det.
Under glassene er dessertbestikket; en kagegaffel og en dessertske. Nogen undlader gaflen, men tænk jer om – skal den slet ikke bruges? Jeg er selv kæmpefan af en kagegaffel og kan helst ikke spise kage med en ske, så husk den endelig.
Sidetallerkenen (brødtallerken) er ikke altid nødvendig, og nogle gange må den undlades pga. pladsmangel. En kniv hertil er heller ikke altid nødvendig, så hvis du ikke har en kniv i køkkenet til det, så drop den.
Gæsterne har uden tvivl intet problem med at bruge samme kniv som til forretten.
Bestikket lægges sådan, at det som skal bruges først lægger yderst. Helt korrekt, så skal gaflerne ligge forskudt og knivene ligge på lige linje. Skal der en suppeske til, så lægges den ved knivene.
Til sidst, så er der tallerkenerne, som giver sig selv. Læg gerne en “mellemlægsserviet” mellem tallerkenerne, så de ikke “klirrer” op ad hinanden.
Og slutteligt – kaffekoppen. Den ses sjældent på et bryllupsbord, men har I brug for den, så sættes den i højre side, som på billedet.
Hvad siger jeres menu?
Inden I dækker bordet, så husk endelig at gennemgå menuen med kokken. Kræver menuen specielle hensyn eller “værktøjer” på bordet?
Hvordan skal maden serveres? Måske er flere retter tallerkenanrettet, og så skal tallerkenerne slet ikke være på bordet fra start.
Her er det, at nogen dækker bordet fuldt alligevel trods tallerkenservering, fordi de synes det er flot, men det kræver, at tjenerne skal indsamle tallerkenerne, når I har sat jer til bords. Husk at undersøge med tjenerne, om der er tid/mulighed for det?
Er bordet helt tomt for tallerkener, fordi alle retter er tallerkenanrettet, så er en dækketallerken måske en løsning for jer. Hvis I synes, at det bliver for bart at sætte en anrettet tallerken direkte på bordet, så kan man få mange flotte dækketallerkener. Både sølv, guld og rustikke. Men husk, denne tallerken er slet ikke en nødvendighed, det giver bare et flot udseende inden middagen.
Salt og peber
Nogle kokke siger, at maden er smagt til, så der IKKE skal salt og peber på bordet. Det er et holdnings spørgsmål…. For en sikkerheds skyld, så sæt salt og peber på bordet. På den måde kan gæsterne selv vurdere, om der er behov for det.
Er du typen, som elsker god salt eller det æstetiske i et saltkar, ja så er det værd at overveje et flot saltkar med flagesalt.
En lille – men vigtig detalje for dem, som er i faget er – at når I sætter salt og peber-sættene på bordet, så skal det stå henholdsvis salt/peber ved siden af hinanden – ikke peber/salt. Og sådan skal det stå, når man kigger på bordet fra den side, som gæsterne kommer ind i salen på.
Og til den kvikke, som har nærstuderet billedet her: TANDSTIKKER!
Jeg hader dem på bordet, jeg synes det er grimt – men det er bare min holdning – jeg plejer, at sætte dem på toilettet, så kan man klare rengøringen af tænderne der.
Skjortereglen
Når I skal lave bordplan og placere par ved bordet, så er her en meget vigtig huskeregel.
For, hvordan er det nu, man skal placere et par rundt om bordet?
Damen til højre eller til venstre for manden?
Der findes den geniale og meget simple skjorteregel:
Damen skal kunne se ind i mandens skjorte-åbning. Og hvis du kigger på din mands skjorte, så vil du kunne se, at du skal sidde til højre for din mand.
Og hvis du sidder og kigger ned ad dig selv lige nu – og du rent faktisk selv har en skjorte på, så vil du opdage det smarte, at dame-skjorter er omvendte. Dvs. en kvindeskjorte er lavet omvendt, sådan at din mand kan se ind i din skjorte-åbning, når han sidder på din venstre side.
Inspiration til et flot bord
Nu hvor vi alligevel er inde på emnet borddækning, så kan der laves et smukt bord på mange måde. Det handler om at finde de rigtige elementer til jeres stil.
Helt grundlæggende, så er en hvid dug nem at arbejde med. Her kan alle farver tilsættes og du kan give den gas med pynten.
De rigtige farver kan du definere ved hjælp af blomsterne og detaljerne på bordkort og menukort. Eller en farvet serviet.
Stemningen kan du definere ved hjælp af de rette detaljer, som afspejler jer. Det kan være strandsten og skaller som bordkort og pynt. Eller en grøn kvist på servietten med et rustikt bordkort. Er du rejsetypen, kan du få lavet fede læder name-tag-nøgleringe, som gæsterne kan tage med hjem og bruge på en kuffert.
Hyggen kommer altid frem ved brug af stearinlys. Du kan både bruge fyrfadslys, høje lys, bloklys – eller mixe. Lysestagerne afspeljer den stil brylluppet har, er I til sølv, guld, rustikt, romantisk?
Et du til smukke krystalglas, flotte tallerkener med kant, stentøj, farvede glas, guld bestik, serveringsbræt og meget meget andet, så er A Table Story helt sikkert et kig værd. Her kan I leje eksklusiv service til brylluppet. Og det behøver jo ikke være hele pakken, man kan godt blot leje glas for at pifte borddækningen op.
Med disse ord, så synes jeg nu I er godt rustet til både at kunne dække et smukt bord korrekt og placere jeres gæster rigtigt.
Værsgo at sætte jer til bords.
Love, Maria.